Valami Amerika


színes, magyar vígjáték, 115 perc, 2001

rendezõ: Herendi Gábor
forgatókönyvíró: Herendi Gábor, Márton Gyula
zeneszerzõ: Pálvölgyi Géza, Dés László, Pély Barna, Hrutka Róbert, Kellerman Kristóf
operatõr: Jordi Rexach
díszlettervezõ: Horváth Viktória, Nánássy Zsolt
jelmeztervezõ: Bárdosi Ibolya
zene: Bonbon zenekar, Venus zenekar
producer: Herendi Gábor
társproducer: Kálomista Gábor
vágó: Király István

szereplõ(k): 
Szervét Tibor (Alex)
Pindroch Csaba (Tamás)
Szabó Gyõzõ (Ákos)
Hujber Ferenc (András)
Ónodi Eszter (Eszter)
Oroszlán Szonja (Timi)
Schütz Ila (Terka néni)
Básti Juli
Liptai Claudia
Görög László
Reviczky Gábor
Dengyel Iván
Fesztbaum Béla
Bede Fazekas Szabolcs
Incze Ildikó
Vasvári Emese
Fullajtár Andrea

A történet valahol Ausztriában kezdõdik, a hegyeshalmi határátkelõ felé vezetõ úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkezõ személye. Õ az "amerikai", aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülõföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilm-rendezõnek, Tamásnak pedig a "nagy lehetõséget" és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti.

Tamás bátyját, Ákost - a menõ építési vállalkozót - és öccsét, Andrást - a világban helyét keres mûvészlelket - hívja segítségül. Az a tervük, hogy elszórakoztatják az európai ügyeit intézõ amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmjéhez, mint tõkéstársat. Alex, amíg lehet, titkolja származását és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével.

Az összeg másik felét - ami ez esetben hatvan millió forint - viszont a testvéreknek kéne elõteremteni. Mégpedig hat nap alatt. Megszerezhetik a pénzt, de vajon mi lesz az ára? A pénzügyi dolgok gyakran érzelmi problémákkal járnak együtt, a férfiak meg többnyire nõkkel, de még milyenekkel.

Tamásnak ott van Eszter, Ákosnak pedig Timi, a nõiesség két markáns képviselõje, akiket még véletlenül sem lehet összetéveszteni. Terka nénirõl, a bejárónõrõl nem is beszélve, akit mint anyjukat tisztelik a fiúk. Természetesen ebben a történetben is õk, a nõk állnak mindennek a hátterében és mint általában, a megoldást is bennük kell keresni a felmerülõ problémákra. Abból pedig akad bõven, pláne ha vígjátékról van szó.