Hõs (Ying xiong)



szinkronos, hongkongi-kínai akciófilm, 96 perc, 2002


rendezõ: Yimou Zhang
forgatókönyvíró: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang
operatõr: Christopher Doyle
jelmeztervezõ: Emi Wada
zene: Tan Dun
producer: Yimou Zhang, William Kong
executive producer: Shoufang Dou, Weiping Zhang
látványtervezõ: Tingxiao Huo, Zhenzhou Yi
vágó: Angie Lam, Ru Zhai

szereplõ(k):
Jet Li (Névtelen)
Maggie Cheung (Repülõ Hó)
Tony Leung Chiu Wai (Törött Kard)
Ziyi Zhang (Hold)
Donnie Yen (Végtelen Ég)

Kína történetének egyik legvéresebb korszaka ez: a birodalom hét királyságra szakadt, a különbözõ uralkodók évszázadok óta vívnak elkeseredett küzdelmet a hatalomért, a halál és a szenvedés a mindennapi élet részévé vált. A hét királyság közül a Csin birodalom a legerõsebb, királya az egész országot meg akarja hódítani, hogy õ lehessen a Kínai Birodalom elsõ császára. A többi uralkodó orgyilkosok seregét küldi ellene, de mindeddig senkinek sem sikerült a közelébe férkõznie.

A merénylõk közül senki nem jelent akkora veszélyt, mint a király ellen szövetkezett három legendás harcos: Törött Kard, Repülõ Hó és Végtelen Ég. Csin királya hatalmat, tonnányi aranyat és személyes meghallgatást ígér annak a harcosnak, aki legyõzi három félelmetes ellenfelét, csakhogy ez szinte lehetetlen feladat, tíz év alatt senkinek sem sikerült. Ezért amikor egy titokzatos idegen, Névtelen érkezik a palotába a legyõzött harcosok legendás fegyvereivel, a király türelmetlenül várja, hogy hallhassa az összecsapás történetét. A király izgatottan hallgatja végig az elõadást, de aztán valami váratlan dolog történik: a király elõáll egy teljesen más teóriával arról, hogyan került vele Névtelen szemtõl szembe.

Hamarosan kiderül, hogy ez a történet jóval bonyolultabb és szövevényesebb az imént hallott mesénél. A történet középpontjában Névtelen, a magányos farkas és Csin király, a nagyhatalmú uralkodó áll - köztük mindössze az a tíz lépésnyi távolság. Ezen a tíz lépésen belül bontakozik ki ez az örökérvényû történet szerelemrõl, tiszteletrõl, kötelességtudatról.